fbpx
За нас това е повече от работа!
За нас това е повече от работа!
Създадена на Понеделник, 03 Февруари 2020

Плащания чрез ППП

Ще разгледам по-подробно измененията в наредбата (Н-18), като за начало ще се спра на изискванията към търговците които получават пари чрез ППП.

В голяма степен новите изисквания към тях всъщност се прилагат от повечето от тях. Трябва да споменем, че както и до сега при получаване на плащания чрез ППП търговците не са задължени да издават касов бон за получените суми. Поради тази причина тези търговци, които получават плащания само чрез ППП и банков превод са освободени от задължението да регистрират своите електронни магазини като СУПТО.

Новото, е че държавата регламентира съдържанието на документа, който  трябва да издава търговеца при всяка продажба /моето мнение, е че и до сега повечето търговци издават документ за продажбата и сега само трябва да го съобразят с новите изисквания/. Трябва да се има предвид, че задължението за представяне на такъв документ касае не само електронните магазини, а всички търговци, които използват ППП. Този документ може да се предоставя на клиентите по електронен път или на хартия и трябва да съдърза най-малко следната информация:

  • наименование и адрес за кореспонденция на търговеца
  • ЕИК или БУЛСТАТ - за фирмите; ЕГН – за физическите лица;
  • наименование на стоката/услугата, код на данъчна група – както и на касовите апарати, най – масовия случай ще бъде брупа „Б” – стоки и слуги облагащи се с 20% ДДС , количество и стойност по видове закупени стоки или услуги;
  • обща сума за плащане и начин/и на плащане – в случая Пощенски Паричен Превод /ППП/

Интересно е, че държавата не е определила наименование на този документ, така че всеки може да импровизира: Стокова разписка, разписка, гаранционна карта – в която да са вписани изискуемите по Н-18 данни и др., което в най-голяма степен съответства на търговската му политика. Също така няма задължително изискване за номер и дата на документа, това е улеснение ако не се използва специализиран софтуер /или функционалност в самия електронен магазин/ за отпечатването му. Моето мнение, че за търговците които имат по голям обем продажби ще по-лесно да въведат такава функционалност в електрония си магазин или в СУПТО –то си ако изпозват такова. Сматам също така, че няма пречка на документа да се отпечатва номер и дата, което би могло да помогне на търговеца да следи по-добре продажбите си и евентуалните рекламации.

Разгледаните по горе изисквания са в сила от 01.04.2020г.

Свържете се за повече информация с нас

VATEVR
+359 888 40 65 78

Част от нашите Референции

Инглиш Академи ООД работи вече 2 години с СКК Делта Консулт ООД. Високо оценяваме професионализма на предлаганите счетоводни, финансови и консултантски услуги. Още от самото начало бяхме впечатлени от професионализма на мениджърите и служителите на фирмата.
Калина Георгиева
Инглиш Академи ООД
С настоящата референция искаме да дадем своята отлична оценка за работата и изключителния професионализъм на "СКК Делта Консулт" ООД. Ние сме клиенти на счетоводна къща "СКК Делта Консулт" ООД от 2008 година. Освен качествени услуги от екипа получаваме внимателно отношение, добра съвместна работа и многовариантни решения на нашите проблеми.
Пламен Цонев
"ОРТ - Варна" ЕООД
В лицето на Делта Консулт имаме доверен съветник в областта на счетоводството, финансите и търговското право.
Радко Новаков
Смарт Софт ООД
Дългогодишната ни съвместна работа, професионализмът и ползотворното ни сътрудничество ми дават основание да препоръчам "Делта Консулт" като надежден партньор на фирми които имат нужда от професионални счетоводни услуги.
Явор Деков
Уеб Мейтрикс ЕООД
Оценката ни за професионализма на "СКК ДЕЛТА КОНСУЛТ" ООД е висока, счетоводното обслужване, което те извършват за фирмата ни е компетентно и експедитивно. Препоръчваме тази счетоводна къща, като надежден и сигурен партньор!
Лилян Димитров
ЛИЛ-12 ЕООД