fbpx
За нас това е повече от работа!
За нас това е повече от работа!
Дистанциони продажби Румъния
Създадена на Сряда, 15 Юли 2020

Дистанциони продажби Румъния

Често задавани въпроси

Кога следва да се регистрирам по ДДС за дистанционни продажби в Румъния?

Подлежите на регистрация по ДДС в Румъния ако имате фирма регистрирана по ДДС в България и продавате стоки на физически лица (данъчно незадължени лица) в Румъния (B2C) , стоката тръгва от България и транспорта е за ваша сметка. При достигане на определения от законодателството на Румъния оборот за дистанционни продажби вие подлежите на задъжителна регистрация по ДДС там.

Какъв  е прагът за регистрация за дистационни продажби в Румъния?

Прагът за регистрация по ДДС при дистанционни продажби в Румъния е 118 000 леи /RON/ или приблизително 26 135 евро за календарна година.

Какъв е срока за регистрация по ДДС и каква е цената на услугата по регистрация?

Срокът за регистрация е 14 дневен след представянето на всички необходими документи. Цената на услугата е еднократна в размер на 350 евро без ДДС.

Оборотът за регистрация при дистанционни продажби в Румъния, който се взема предвид с включен ДДС ли е или е без включен ДДС?

Взема се предвид сумата без ДДС. До момента на регистрация по ДДС в Румъния, начисленото ДДС е внесено в България.

Какъв  е срока за подаване на ДДС декларация в Румъния и какъв е срока за плащане?

ДДС за продажби при дистанционни продажби се декларира и внася в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца за който се отнася.

Каква е цената за подаване на ДДС декларация в Румъния и тя свързана ли е с броя на продажбите?

Цената за подаване на ДДС декларация в Румъния е 149 евро без ДДС и тя е твърда, независимо колко продажби има фирмата /100 – 1000 или повече/

Каква информация следва да предоставя за да ми бъде подадена ДДС декларацията в Румъния?

Трябва да настроите тъговския си софтуер /електронен магазин и/или складов софтуер/ да предоставя информация за извършените доставки в Румъния, най-общо стойност на доставката, получател и адрес на получаване на стоката. Ние ще ви предоставим образец по който следва да предоставяте данните.

Ще се налага ли да контактувам с данъчната администрация или със счетоводител в Румъния?

Не, няма да ви се налага. Вие ще контактувате единствено с нас и ние ще ви представляваме където е необходимо в Румъния във връзка с взаимоотношенията ви с Данъчната администрация.

Трябва ли да подавам Интрастат декларации при извършване на дистанционни продажби?

Да, трябва. Дружества, които извършват дистанционни продажби на стоки по смисъла на ЗДДС  са задължени да се регистрират като Интрастат оператори и да подават Интрастат декларации.

Това задължение се отнася и за двете страни, когато Българското дружество достигне прага за регистрация за поток изпращания то следва да се регистрира като Интрастат оператор в България и съответно да подава интрастат декларации. При достигането на прага по поток пристигания в Румъния /който е в размер на 500 000 RON/ дружеството следва да се регистрира по Интрастат там и съответно да подава Интрастат декларации за поток пристигания.

При необходимост от дерегистрация на фирма вече регистрирана в Румъния какво е необходимо и какви са сроковете (веднага ли става дерегистрацията или се чака, както в България)?

 В случай на необходимост от дерегистрация по ДДС в Румъния приблизителният срок е 14 дни.

Свържете се за повече информация с нас

VATEVR
+359 888 40 65 78

Част от нашите Референции

Инглиш Академи ООД работи вече 2 години с СКК Делта Консулт ООД. Високо оценяваме професионализма на предлаганите счетоводни, финансови и консултантски услуги. Още от самото начало бяхме впечатлени от професионализма на мениджърите и служителите на фирмата.
Калина Георгиева
Инглиш Академи ООД
С настоящата референция искаме да дадем своята отлична оценка за работата и изключителния професионализъм на "СКК Делта Консулт" ООД. Ние сме клиенти на счетоводна къща "СКК Делта Консулт" ООД от 2008 година. Освен качествени услуги от екипа получаваме внимателно отношение, добра съвместна работа и многовариантни решения на нашите проблеми.
Пламен Цонев
"ОРТ - Варна" ЕООД
В лицето на Делта Консулт имаме доверен съветник в областта на счетоводството, финансите и търговското право.
Радко Новаков
Смарт Софт ООД
Дългогодишната ни съвместна работа, професионализмът и ползотворното ни сътрудничество ми дават основание да препоръчам "Делта Консулт" като надежден партньор на фирми които имат нужда от професионални счетоводни услуги.
Явор Деков
Уеб Мейтрикс ЕООД
Оценката ни за професионализма на "СКК ДЕЛТА КОНСУЛТ" ООД е висока, счетоводното обслужване, което те извършват за фирмата ни е компетентно и експедитивно. Препоръчваме тази счетоводна къща, като надежден и сигурен партньор!
Лилян Димитров
ЛИЛ-12 ЕООД