fbpx

ДДС в Румъния - регистрация и подаване на декларации

Ако развивате трансграничен бизнес и имате продажби към данъчно незадължени лица (физически лица B2C) в Румъния за Вас може да възникне задължение за регистрация по ДДС в Румъния и съответно да подавате декларации там. Това Ви засяга по-специално ако продавате през ваш сайт или през маркетплейс и попадате в един от следните случаи:

  • Извършвате дистанционни продажби;
  • Извършвате дропшипинг;
  • Извършвате продажби на стоки, които предварително са транспортирани в склад на маркетплейс, фулфилмент център или нает от Вас склад в Румъния, от където ги изпращате към клиентите си.
  • Възможни са и други по-рядко срещани случаи, при които възниква задължение за регистрация.

Вътреобщностни дистанционни продажби

Ако извършвате продажби на физически лица в Румъния от Ваш сайт или чрез маркетплейс (например Емаг) и изпращате стоките от България до вашите клиенти в Румъния Вие извършвате Вътреобщностни дистанционни продажби. В този случай подлежите на регистрация по ДДС в Румъния след реализиран оборот там в размер на 26 135 евро. За целта трябва да следите размера на продажбите си и след достигане на посочената по-горе сума следва да се подаде заявление за регистрация.

Дропшипинг

При доставка с мято на изпълнение на територията на страната, чуждестранните фирми подлежат на задължителна регистрация преди извършване на първата доставка.

Ако продавате през Ваш сайт или чрез маркетплейс на физически лица в Румъния, стока която не притежавате и тя се намира при Ваш доставчик находящ се в Румъния, то мястото на изпълнение е в Румъния и това поражда съответното задължение за Вас.

Подобен е случая и ако продавате в Полша например (или всяка друга страна от ЕС) и Вашият доставчик е в Румъния и той изпраща стоката директно на Вашите клиенти в Полша. Съгласно закона за ДДС Вие ставате собственик на стоката преди тя да бъде предадена на крайния клиент и за Вас възниква задъ;жение да се регистрирате по ДДС в Румъния, тъй като стоката тръгва от там. В зависимост от обема на вашите продажби към Полша може да възникне задължение за регистрация по ДДС в Полша за извършените от Вас дистанционни продажби там.

Извършвате продажби на стоки, които предварително са транспортирани в склад на маркетплейс, фулфилмент център или нает от Вас склад, от където ги изпращате към клиентите.

Ако вашата дейност е свързана с продажба на стоки (които са Ваша собственост) и се намират в склад в Румъния сте задълъжени да се регистрирате по ДДС в Румъния,  преди осъществяване на първата продажба. Изискване е ново и е във връзка със синхронизация на Румънския закон за ДДС с Европейското законодателство/Директива 2006/112/ЕО/. В някои от случаите освен регистрация по ДДС трябва да регистрирате и място на стопанска дейност в Румъния и да внасяяте корпоративен данък за печалбата си реализирана там.

При продажби в Румъния трябва да знаете, че там се прилага диференцирана ставка за ДДС – 19%, 9 % и 5%:

  • 19% е стандартна ставка по ДДС, обхващаща основните продукти и услуги
  • 9% се използава за храни, лекраства, протези за хора с увреждания, настаняване в хотел, безалкохолни напитки, някой земедлски продукти.
  • 5% се използва за книги (без електронни книги), вестници и переодични издания, посещения на културни и спортни събития, ресторанти и кетъринг услуги (с изключение на някой алкохолни напитки), храна за в къщи, барове, кафенета и нощни клубове (с изключение на някой алкохолни напитки).

Също така следва да имате предвид, че освен по отношение на регистрация по ДДС имате и задължения свързани с Интрастат при достигане на заложените параметри по поток пристигания съгласно Румънското законодателство (900 000 RON).

Ние можем да извършваме всички тези действия от Ваше име за да сте спокойни, сигурни и да развивате вашия бизнес без да се лутате в „непознати води”.

Често задавани въпроси

Свържете се за повече информация с нас

VATEVR
+359 888 40 65 78

Част от нашите Референции

Инглиш Академи ООД работи вече 2 години с СКК Делта Консулт ООД. Високо оценяваме професионализма на предлаганите счетоводни, финансови и консултантски услуги. Още от самото начало бяхме впечатлени от професионализма на мениджърите и служителите на фирмата.
Калина Георгиева
Инглиш Академи ООД
С настоящата референция искаме да дадем своята отлична оценка за работата и изключителния професионализъм на "СКК Делта Консулт" ООД. Ние сме клиенти на счетоводна къща "СКК Делта Консулт" ООД от 2008 година. Освен качествени услуги от екипа получаваме внимателно отношение, добра съвместна работа и многовариантни решения на нашите проблеми.
Пламен Цонев
"ОРТ - Варна" ЕООД
В лицето на Делта Консулт имаме доверен съветник в областта на счетоводството, финансите и търговското право.
Радко Новаков
Смарт Софт ООД
Дългогодишната ни съвместна работа, професионализмът и ползотворното ни сътрудничество ми дават основание да препоръчам "Делта Консулт" като надежден партньор на фирми които имат нужда от професионални счетоводни услуги.
Явор Деков
Уеб Мейтрикс ЕООД
Оценката ни за професионализма на "СКК ДЕЛТА КОНСУЛТ" ООД е висока, счетоводното обслужване, което те извършват за фирмата ни е компетентно и експедитивно. Препоръчваме тази счетоводна къща, като надежден и сигурен партньор!
Лилян Димитров
ЛИЛ-12 ЕООД