fbpx

ДДС в Германия - регистрация и подаване на декларации

Спазване на ДДС във Германия

Какво трябва да знаем ако търгуваме на територията на Германия във връзка със задължението ни за регистрация по ДДС там?

Кога съм задължен да се регистрирам по ДДС в Германия?

Ако сте Данъчно задължено лице регистрирано в България /или всяка друга държава от ЕС с изключение на Германия/ и извършвате продажби чрез електронен магазин  или маркет плейс  на Физически лица в Германия (B2C) за вас може да възникне задължение за регистрация в Германия при следните случаи:

  1. Дистанционни продажби на територията на Германия
  2. Дропшипинг
  3. Извършвате продажби на стоки, които предварително са транспортирани в склад на маркетплейс, фулфилмент център или нает от Вас склад в Германия, от където ги изпращате към клиентите си (de, Ebay.de и др.)
  4. Други по-рядко срещани случаи

Какво представляват дистанционните продажби на територията на Германия?

Пример: Вие сте фирма регистрирана в България и имате електронен магазин (или използвате платформа),  и продавате стоки на физически лица (или на данъчно незадължени лица) в Германия. Стоките се намират в България и при поръчка от клиент се изпращат с куриерска фирма от България. В този случай вие извършвате дистанционни продажби в Германия и след достигане на определен обем продажби (за Германия е сравнително висок - 100 000 евро) сте задължени да се регистрирате по ДДС там. Размера на приходите от продажби се изчислява за календарна година.

Дропшипинг

Пример: Вие сте фирма регистрирана в България (или друга държава от ЕС) и продавате стоки на физически лица (или на данъчно незадължени лица) в Германия и други дъргави от ЕС (B2C) чрез собствен електронен магазин или с помоща на платформа (напр. eBay и др.). Вие не потдържате наличности и при всяка продажба вие закупувате продадената стока от ваш доставчик в Германия (производител, тъговец, amazon.de и др.) , който директно я изпраща на вашите клиент. В този случай се приема,  че вие ставате собственик на стоките преди изпращането им на вашите клинти и за вас възниква задължение за регистрация по ДДС  в Германия преди осъществяването на първата Ви продажба. Ако бизнес модела ви предвижда такива сделки е необходимо да предприемете стъпки за регистрация по ДДС преди да започнете да осъществявате продажби, съобразете се и със сравнително дългата процедура свързана с това, която е около 1 месец.

Извършвате продажби на стоки, които предварително са транспортирани в склад на маркетплейс, фулфилмент център или нает от Вас склад в Германия, от където ги изпращате към клиентите си.

Пример: Вие сте фирма регистрирана в България или друда държава от ЕС и сте решили  да извършвате продажби чрез Амазон (Amazon.de) и за целта вие трябва да досавите стоките си в склад на Амазон в Германия. Това ви задължава да се регистрирате по ДДС в Германия преди осъществяване на първата ви продажба. Още повече, че Амазон носи отговорност за изпълнението на вашите данъчни задължения и не би ви открило акаунт без да имате ДДС регистрация. Целта е вие да начислявате и внасяте ДДС за всичките си продажби там където стоката се потребява, а именно в Германия.

Трябва да имате предвид че ако продавате от нает от вас склад и/или имате нает персонал за вас ще възникне задължение да регистрирате място на стопанска дейност в Германия, което ще е свързано с допълнителни задълзения за вас.

Други по-рядко срещани случаи

Това могат да бъдат случаи, при които фирма от България (или друга страна от ЕС) извършва  внос от трета стана на територията на Германия и последваща продажба на стоката, независимо дали в Германия или в друга държава.

Също така участието на фирмата като част от верига при последователни доставки в рамките на няколко държави от ЕС и други подобни случаи.

Друго, което трябва да имате предвид във връзка с регистрацията по ДДС в Германия:

  • Първоначалната регистрация по ДДС отнема 4 седмици след предоставяне на необходимите документи в данъчната администрация в Германия;
  • Основната ставка на ДДС е 19%, но може да бъде и 7%;
  • Срока за подаване на ДДС декларациите и внасянето на ДДС –то е до 10 –то число на месеца, следващ месеца, за който се отнася (най – рано от всички държави от ЕС);
  • Периодичност на подаване на ДДС декларации – първоначално ДДС декларации се подават месечно в последствие Немската данъчна администрация може да взема решение за промяна на периодичността на подаване - например на тримесечие.

Ако имате нужда от консултация или съдействие за регистрация по ДДС и подаване на ДДС декларации е Германия може да се свържете с нас.

Свържете се за повече информация с нас

VATEVR
+359 888 40 65 78

Част от нашите Референции

Инглиш Академи ООД работи вече 2 години с СКК Делта Консулт ООД. Високо оценяваме професионализма на предлаганите счетоводни, финансови и консултантски услуги. Още от самото начало бяхме впечатлени от професионализма на мениджърите и служителите на фирмата.
Калина Георгиева
Инглиш Академи ООД
С настоящата референция искаме да дадем своята отлична оценка за работата и изключителния професионализъм на "СКК Делта Консулт" ООД. Ние сме клиенти на счетоводна къща "СКК Делта Консулт" ООД от 2008 година. Освен качествени услуги от екипа получаваме внимателно отношение, добра съвместна работа и многовариантни решения на нашите проблеми.
Пламен Цонев
"ОРТ - Варна" ЕООД
В лицето на Делта Консулт имаме доверен съветник в областта на счетоводството, финансите и търговското право.
Радко Новаков
Смарт Софт ООД
Дългогодишната ни съвместна работа, професионализмът и ползотворното ни сътрудничество ми дават основание да препоръчам "Делта Консулт" като надежден партньор на фирми които имат нужда от професионални счетоводни услуги.
Явор Деков
Уеб Мейтрикс ЕООД
Оценката ни за професионализма на "СКК ДЕЛТА КОНСУЛТ" ООД е висока, счетоводното обслужване, което те извършват за фирмата ни е компетентно и експедитивно. Препоръчваме тази счетоводна къща, като надежден и сигурен партньор!
Лилян Димитров
ЛИЛ-12 ЕООД