fbpx

ДДС в Гърция - регистрация и подаване на декларации

Спазване на ДДС във Гърция

Продавате стоките си он-лайн в Гърция – а помислихте ли за ДДС регистрацията там?

Кога възниква задължение за регистрация по ДДС в Гърция:

  • Ако извършвате дистанционни продажби на стоки чрез Ваш електронен магазин или он-лайн платформа;
  • Ако съхранявате стоките си на територията на Гърция в склад или се намират във фулфилмънт център и продавате директно от територията на Гърция;
  • Ако дейността Ви е дропшипинг и стоките, с които търгувате тръгват от Гърция;
  • Ако извършвате внос в Гърция от трети страни чрез фирма, която не е регистрирана там;
  • Съществуват и други случай, при които може да възникне задължение за регистрация по ДДС в Гърция.

При достигане на оборот в Гърция от 35 000 EUR за година в случай, че дейността Ви е дистанционни продажби на стоки чрез Ваш електронен магазин или он-лайн платформа за Вас възниква задължение да се регистрирате по ДДС в Гърция заради достигнат праг за регистрация там. В 30 дневен срок от датата на достигане на прага сте задължени да подадете Заявление за регистрация по ДДС. Вие дължите ДДС в Гърция от момента на достигане на прага.

Ако съхранявате стоките, с които търгувате на територията на Гърция в склад или се намират във фулфилмънт център или извършвате дропшипинг или ще осъществявате внос от трети страни задължението Ви за регистрация по ДДС е преди да извършите първата си продажба или съответно да осъществите вноса.

Колко време отнема регистрацията по ДДС в Гърция?

Регистрацията по ДДС в Гърция отнема около 2-3 седмици след като се подадат всички необходими документи.

За какъв период се декларира ДДС в Гърция?

Фирмите, които се регистрират в Гърция по ДДС на тези основания подават ДДС декларациите си на тримесечие, а от 2014 година не са задължени да подават годишна ДДС декларация. Тримесечната ДДС декларация се подава до края на месеца, следващ тримесечният период.

Други декларации, които се подават от фирми регистрирани по ДДС на територията на Гърция – ESL and EPL

В случай че фирмата, регистрирана по ДДС в Гърция извършва доставка на стоки или услуги към данъчно задължено лице от ЕС (регистрирано лице/фирма по ДДС от друга държава членка)  или получава стоки или услуги от данъчно задължено лице от ЕС (регистрирано лице/фирма по ДДС от друга държава членка) е задължено да подава месечно Greek EC Sales List (ESL) и Greek EC Purchase List (EPL). Тези декларации се подават до 26-ти в следващият месец на периода, за които се отнася. При закъснение или неподаване на декларациите глобата е 100 EUR.

Greek EC Sales List (ESL) съдържа информация за извършените продажби на стоки и услуги към регистрираните по ДДС лица от други държави от ЕС.

Greek EC Purchase List (EPL) съдържа информация за извършените покупки на стоки и услуги от регистрирани по ДДС лица от други държави от ЕС.

Не бива да се забравя и задължението за подаване на Intrastat декларация за целите на статистиката за вътробщностната търговия със стоки, чиито прагове са 150 000 EUR за пристигналите стоки в Гърция и 90 000 – за изпратените стоки от Гърция. Тази декларация се подава месечно.

Задължени ли са фирмите, които не са гръцки да имат фискален представител?

За фирми, подлежащи на регистрация по ДДС в Гърция, които са регистрирани в ЕС не се изисква фискален представител.

Свържете се за повече информация с нас

VATEVR
+359 888 40 65 78

Част от нашите Референции

Инглиш Академи ООД работи вече 2 години с СКК Делта Консулт ООД. Високо оценяваме професионализма на предлаганите счетоводни, финансови и консултантски услуги. Още от самото начало бяхме впечатлени от професионализма на мениджърите и служителите на фирмата.
Калина Георгиева
Инглиш Академи ООД
С настоящата референция искаме да дадем своята отлична оценка за работата и изключителния професионализъм на "СКК Делта Консулт" ООД. Ние сме клиенти на счетоводна къща "СКК Делта Консулт" ООД от 2008 година. Освен качествени услуги от екипа получаваме внимателно отношение, добра съвместна работа и многовариантни решения на нашите проблеми.
Пламен Цонев
"ОРТ - Варна" ЕООД
В лицето на Делта Консулт имаме доверен съветник в областта на счетоводството, финансите и търговското право.
Радко Новаков
Смарт Софт ООД
Дългогодишната ни съвместна работа, професионализмът и ползотворното ни сътрудничество ми дават основание да препоръчам "Делта Консулт" като надежден партньор на фирми които имат нужда от професионални счетоводни услуги.
Явор Деков
Уеб Мейтрикс ЕООД
Оценката ни за професионализма на "СКК ДЕЛТА КОНСУЛТ" ООД е висока, счетоводното обслужване, което те извършват за фирмата ни е компетентно и експедитивно. Препоръчваме тази счетоводна къща, като надежден и сигурен партньор!
Лилян Димитров
ЛИЛ-12 ЕООД